2021 European Technology Winner 2021 European Technology Winner
BLOG
UTF-8 BOM Byte Order Mark
Yazılım     2017-07-07 10:58:44
UTF-8 BOM Byte Order Mark
BOM UTF-8 ile birlikte ortaya çıkmış olup dosyanın UTF-8 olduğunu gösteren bir işarettir. Bir dosyanın yapısını editörden UTF-8’e çevirirseniz bu işaret kendiliğinden dosyanın başında BB BF EF bayt olarak kodlanır.
BOM; PHP, ASP, ASPX, JSP gibi WEB programlama platformlarında da Türkçe karakterleri veritabanından yada kullanıcıdan okuma zamanında, karakterleri veritabanına yada belgeye kaydetme ve karakterleri sayfaya - ekrana basma noktasında hayati önem taşır, karakter eşleşmemesinden kaynaklanan programlama hatalarına, sitenizin tüm karakterlerinin bozulmasına veya sitenizin görüntülenememesine sebep olabilir.
Tüm belgelerinizi Kodlama menüsünden UTF-8 (BOM'suz) Kodlamasına Dönüştür işlemi ile dönüştürüp kaydetin. UTF-8 BOM'suz Dönüştür işlemi ile UTF-8 BOM'suz Kodlaması işlemi farklı şeylerdir, bir Ansi belge yada UTF-8 ama Bomlu bir belge Tükçe karakterler içeren veya başka sakıncalı karakterler içeriyorsa Bom'suz UTF-8 dönüşümü yapılmalıdır, yeni belge oluştururken UTF-8 (BOM'suz) olarak, ayarlar bölümünden ayarlanmalıdır, yinede daha önce oluşturulmuş belgede işlem yapılıyorsa UTF-8 (BOM'suz) Kodlamasına Dönüştür işlemi yapılmalıdır yoksa  karakter sorunları yaşarsınız.