2021 European Technology Winner 2021 European Technology Winner
BLOG
Çocukların kodlama öğrenmesinde yardımcı program
Yazılım     2019-04-05 11:50:55
Çocukların kodlama öğrenmesinde yardımcı program
Çağımızda teknolojinin hızla gelişmesiyle her şey teknolojinin bir parçası haline geldi. Bizim de gelişen teknolojiye ayak uydurabilmemiz için kodlamada ilerlememiz gerekiyor. Bunun için de sağlam bir temele ihtiyacımız var ve bu temel en iyi çocuk yaşlarda oluşur.

Çocukların kodlamaya meraklı ve eğilimli şekilde yetişmesi için kodlama eğitiminin bu yaşlarda verilmesi gerekiyor. Ama tabi bildiğimiz gibi kodlama hemen erken yaşlarda anlaşılabilecek kadar basit değil. Zaten çocuk yaşta çocuklara öğretmemiz gereken temel kodlama mantığının ne olduğu. Bu yönde eğitim verilebilecek çocuk kodlama programları da mevcut.

Bu yazımızda çocuğunuzun kodlamaya başlaması için yardımcı programlardan biri olan scratch hakkında bilgi edinebilirsiniz.

SCRATCH

Nesne tabanlı yazılım programı olan scratchle çocuğunuz scratchin hazır karakterleri ve ortamlarıyla kendi oyunlarını oluşturabilir ve eğlenirken aynı zamanda temel kodlama mantığını da öğrenmiş olur.

Nesne tabanlı programlama basit bir anlatımla kod yazmak yerine hazır kod kalıplarını bulmaca gibi doğru yerlere yerleştirmektir diyebiliriz. Nesne tabanlı kodlama programlarıyla kodlama öğrenmeye  başlayan birey öncelikle hangi kod bloğunun ne işe yaradığını ve nerede kullanılması gerektiğini kolaylıkla öğrenebilir ve ileride kod yazmaya başladığında bu öğrendikleri kendisine çok büyük kolaylık sağlar. Nesne tabanlı programlamalarla çocuklar kodlamada döngü, sayaç ve sorgu oluşturma mantığını rahatlıkla öğrenebilir ve bunlar kodlamanın temel taşlarıdır.

 
Scratch yapısı yukarıdaki verilen resimdeki örnekteki gibidir. Hazır bloklar içerisine  kodları yerleştirerek kullanılıyor. Sol kısımdaki bölümde ise yaptıklarımızın ön izlemesini görebiliyoruz. Gayet anlaşılır ve basit bir yapıya sahip olan scratch kodlama öğrenmeye atılan ilk adımda oldukça işinize yarayacaktır.