2021 European Technology Winner 2021 European Technology Winner
BLOG
BTK Harekete Geçti
Teknoloji     2017-06-22 09:44:36
BTK Harekete Geçti
İnternette para tuzaklarından olan 'istem dışı abonelik' yıllardır birçok kişinin canını yaktı. Şikayetlerin artması üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu harekete geçti. BTK, abonelik için tüketiciden onay zorunluluğu getirdi.

Kullanıcılar internette herhangi bir şey ararken karşısına bu siteler çıkıyor. Siteler araştırılan konuyla alakalı olduğu için kullanıcı şüphelenmiyor ve siteye giriyor. Siteye girdiğinde önüne reklama benzeyen bir pencere çıkıyor. Kullanıcı ise bunu reklam sanıp pencereyi kapatmak için 'onay' seçeneğine basıyor. Bundan sonra da tuzak sitenin vadettiği içeriğe, ücret karşılığında bilmeden abone oluyor.

Üstelik 'spor paketi, müzik paketi' gibi vatandaşa vadettikleri içeriği de sağlamıyor. Abone edilen kullanıcı ise operatörden gelen SMS veya fatura ile olaya şaşırıyor.
BTK ise, bu tuzak için düzenleme yaptı ve otomatik abone sistemini yasakladı. Artık siteler kullanıcıları bu tuzağa çekse bile GSM operatörleri müşterilerini bilgilendirip abonelik için onay almak zorunda.Yani bütün sorumluluk operatörlere yüklendi.