2021 European Technology Winner 2021 European Technology Winner
BLOG
E-ticaret Sitelerine Kayıt Zorunluluğu
Yeni Türk Ticaret Kanunu     2017-12-30 13:14:57
E-ticaret Sitelerine Kayıt Zorunluluğu
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ ile birlikte e-ticaret sitelerine Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne (ETBİS) kayıt yaptırma zorunluluğu getirildi.


ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) Nedir ve Nasıl Kayıt Olunur?

E-ticaretteki kayıt dışılığın önüne geçmek ve e-ticaret hacminin arttırılması amacıyla yürürlüğe giren Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) hizmete açıldı.

ETBİS'e 31 Aralık 2017 tarihine kadar kayıt olmanız ve bildirim yapmanız gerekmektedir. Kayıt ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere Bakanlık tarafından 5 bin liradan 20 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabilir.

www.eticaret.gov.tr adresinden ETBİS'e kayıt olabilir ve bildirim yapabilirsiniz.

ETBİS sistemi hakkında yeni düzenlemeler de içeren tebliğ uyarınca aşağıda  belirtilen gerçek veya tüzel kişiler faaliyete başlamadan önce ETBİS’e kayıt olmakla mükelleftir.

1) Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar

2)  Aracı hizmet sağlayıcılar

3)  Yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar

ETBİS’e kayıt edilen hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar kendilerine ilişkin olarak;

- Tebligata elverişli KEP adresi,

- Elektronik ticaretin türü,

-  Elektronik ticaret dışındaki ticari faaliyetleri,

-  Elektronik ticaret ortamında sunulan mal ve hizmetlerin türü,

-  Elektronik ticaret ortamında sunulan ödeme yöntemleri,

-  Elektronik ticaret ortamında ikinci el malların satışa sunulup sunulmadığı ve satışa sunulan ikinci el malların türü hususlarında bildirimde bulunmakla yükümlüdür.

Kimler Zorunlu Değil

Kendi web sitelerinden satış yapmayan gerçek ve tüzel kişiler ETBİS' e kayıt olmak zorunda değil..
SADECE N11, Hepsi Burada ve Gitti Gidiyor vb. ARACI HİZMET SAĞLAYICILAR üzerinden mağaza açarak satış yapan gerçek ve tüzel kişiler de ETBİS' e kayıt olmak zorunda değiller.


ETBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?

İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan firmalar, “eticaret.gov.tr" adresi üzerinden kayıt işlemlerini tamamlayabilirler. Kayıt işlemleri oldukça kolay yapılabiliyor. 

Aşağıdaki adımları uygulayarak kayıt işleminizi yapabilirsiniz.

1. ETBİS Giriş

eticaret.gov.tr adresi üzerinde “ETBİS Giriş” bölümüne tıklayın. Sonrasında açılan sayfada “eDevlet” sayfasına yönlendirileceksiniz. Şirket sahibinin bilgilerini burada girdikten sonra ETBİS yönetim platformuna yönlendirileceksiniz.







Anlaşmalı Elektronik Ticaret Altyapı sağlayıcının içinde bilginiz varsa seçilmeli listede yok ise şimdilik Anlaşmam bulunmamaktadır seçilmelidir. 





Girdiğinizde ilk olarak işletmelerin yanında ki yeni kayıt ekleye tıklayıp gelen listeden edevlet hesabınıza bağlı imza yetkilisi olduğunuz firmayı seçiniz. Ardından aşağıdaki ekran gelecek. Yeni kayıt ekleye basarak iletişim bilgilerinizi giriniz. (Tel ve mail adresi)


Ardından aşağıda firma adınızı ve yanında da iletişim bilgilerinizi göreceksiniz En sağdaki işlemler menüsünden Detay Gör seçeneğini seçerek Aşağıdaki ana menüye ulaşacaksınız


Yeni kayıt ekleye tıklayıp gelen ekrana aşağıdaki gibi kendi firmanıza ait bilgileri giriniz. 

Örnek :
Site Url  :  deneme.com.tr
Mobil Uygulama Adı :  Uygulama İsminiz


Kaydet tuşuna bastıktan sonra gelen ekran üzerinden işlem menüsünden Detay Görü seçiniz. 
Aşağıdaki menü gelecektir. Menüdeki her aşamaya girip doldurulacaktır. 






Bu aşamadan sonra işlem tamamlanmış olacaktır.